CE ESTE SOLBANCUL?
Intrebarea
“Ce este solbancul?” Solbancul este un element de arhitectura. Dar pana sa raspundem la intrebarea seaca si precisa, as descrie putin contextul:
Momentul
Suntem, probabil, la sfarsitul celui mai ploios sezon din ultimii ani. Dupa atatea ploi am observant cu atentie comportamentul unor cladiri in prezenta, atat de obsedanta a perdelelor de apa. Am realizat cat de importanta este proiectarea, configurarea fatadelor. Dorinta oamenilor de a dirija, de a controla scurgerea suvoaielor de apa, si o data cu ele a prafului, a murdariilor. Care se depun inevitabil pe diferitele elemente arhitecturale ale constructiilor. Asa ne-am lovit de acest mic element. Cre ne-a facut sa si punem intrebarea “Ce este solbancul?” Desigur, in scop didactic. De a va explica, de a va face sa constientizati existenta lui, necesitatea lui, importanta lui,
Functiile
O data cu implementarea unor elemente tehnice, functionale, a unor profile care sa protejeze fatada, a aparut si necesitatea infrumusetarii, decorarii acestor elemente. Mai mult, aceste elemente decorate in fel si chip au devenit elemete decorative, identitare pentru fatadele constructiilor respective. Astfel functia tehnica de indepartare a apelor a fost dublata de functia estetica, decorativa, cu tratamente arhitecturale. Sau atfel zis un element tehnic foarte bine mascat, infrumusetat. Lasat in pace sa-si faca treaba sub admiratia iubirorilor detaliilor de arhitectura. Asadar la intrebarea “Ce este solbancul?” avem doua raspunsuri. Ambele ne ajuta sa intelegem rolul complex al acestui profil, pozitionat, de regula, la baza ferestrelor.
Proiectarea responsabila
Insistam asupra proiectarii, configurarii acestor elemente deorece daca nu sunt realizate corect, daunele pot fi semnificative. La inceput in plan estetic. Murdaria se va vedea pe fatade. Apoi cu timpul si in plan constructiv. Ape, inghet, cicluri de geliviate fisuri, crapaturi, delaminari pana la anunturi de genul “Atentie, cade tencuiala”
In primul rand vom asista la murdarirea acestor fatade. Praful si alte murdarii se depun pe elementele profilate, iesite din planul fatadei. Vine ploaia. Este o falsa impresie ca apa va spala praful, depunerile, ca le va indeparta. Ca locul va ramane curat. S-ar putea intampla asta cu un jet de apa sub presiune sau printr-o spalare mecanica. Ei bine, NU! Apa doar a pune in miscare particolele respective, si oricat de torentiala va fi nu va indeparta toate debriurile. Unele vor fi mai lenese si vor ramane. O data cu scurgerea apei de ploaie vom asista si la prelingerea acestor particole si urmele vor ramane vizibile. Asa numitele zoaie, siroaie. Fatadele se vor murdari si vor deveni urate, vor povesti atat despre neglijenta arhitectilor in proiectarea detaliului, sau nepriceprea constructorilor, cat si despre neglijenta locatarilor in intretinerea constructiei.
In al doilea rand vom asista la deteriorarea fatadei, a elementelor arhitecturale, prin efortul conjugat al apelor si al gelivitatii. Tencuielile imbibate de ape vor ingheta, vor apare microfisuri, apoi fisuri, acestea se vor adanci in crapaturi. Cu timpul se vor deteriora masiv, in multe locuri chiar se vor desprinde de ziduri. Ati vazut de multe ori in ultima vreme anunuri din cateoria: Atentie! cade tencuiala.
Iata ca am aflat “Ce este solbancul?”
Locuirea si intretinerea
Acest deranj, dincolo de mesajul de neglijenta, va transmite si un mesaj financiar: ai nevoie de bani, uneori multi bani, pentru remedierea acestor neajunsuri, mergand pana in zona unor reparatii capitale. Sigur ca fenomentul de gospodarire al fatadelor este rarissim la noi. Dar pana sa astepti o reparatie capitala, o data la 50 de ani, poti inspecta starea solbancurilor in fiecare zi, cand deschizi fereastra. Nici nu e mare lucru a dai o carpa si sa stergi praful. Iar daca ai uitat sa faci asta zilnic, o poti face periodic, la saptamana, la luna, sau imediat ce sunt semne ca vine ploia. Paza buna……
In ultima vreme primariile, in baza unei legislatii existente, au inceput sa someze locatarii sa ia masuri pentru intretinerea caselor, pentru reabilitarea lor termica. Pentru o mai buna integrare in contextual urban. Politica primariilor se intemeiaza pe aspectul general al fatadelor. Asta vad inspectorii din strada. Asadar micile operatiuni de curatenie pot goni in liniste pe inspectorii primariilor.
Amenzi
Iar daca nu vei face aceste reparatii mesajul finaciar se dubleza prin amenintarea amenzilor ce vor fi aplicate. Sunt convins ca va veni si vremea lor. Poate ca amezile ne vor auta mai abitir sa stim “Ce este solbancul?”
Ce este un solbanc și cu ce ne ajută el?
Solbancul este un element de arhitectură, aflat la exteriorul clădirilor, executat deasupra părții exterioare a parapeților ferestrelor sau la baza golului ferestrelor. Îl mai găsim și deasupra ușilor. Functia sa primordiala este să preia apele de ploaie prelinse pe ferestre, să împiedice murdărirea fațadei. Rolul său este protejarea fațadelor de scurgerea apei de ploaie.
Solbancul, profilul ca atare, poate fi executat din cărămizi, piatra, BCA, boltari, lemn, beton, mortar. Mai nou se execută și din profile de polistiren expandat. Solbancul poate fi tencuit. Zuravit, vopsit. Se recomandă protejarea acestuia cu un șort de tablă, sau dale impermeabile, din piatră naturală sau alte materiale impermeabile, chiar profile de platic, alucobond, profilate la randul lor, prevazute cu un lăcrimar. Pentru a împiedica scurgerea apelor direct pe fațadă, în vederea păstrarii curate a exteriorului construcțiilor. Pentru impeidicrea aparitie fisurilor, crapaturilor in tencuiala.
Sa il ajutam si noi pe el, sa ne ajutam pe noi
Cazurile prezentate aici sunt din cele mai banale. Le puteti intalni in drumurile voastre de fiecare zi. Doar acordati-le un pic de atentie. Veti observa ca veti intalni aceste detalii la tot pasul. Si atunci cu siguranta veti sti ce este de facut. Asta a fost rostul intrebarii ” Ce este un solbanc?” Sa stim ce avem de facut!!!
Arh. Viorel Plesca
Membru OAR
Add comment