CUM SE TRASEAZA CASA ?
Cum se traseaza casa ? Numai la amplasament. Intr-o duminica am dat o fuga la amplasament, satul Balteni, comuna Peris, sa stabilim unde vom aseza casa. Sa confruntam planul de situatie proiectat cu realitatea din teren.
Nu ne-am propus sa facem trasarea propriu-zisa. Ci doar marcarea amprentei casei la sol.
Trasarea casei este ceva mai complexa si presune transpunerea pozitiei si a formei in plan a casei proiectate pe teren. Aceasta se face prin marcarea axelor constructiei proiectate pe teren si stabilirea cotei +/- 0,00.
Cum se traseaza casa ? Ce ne trebuie pentru trasarea axelor unei case si cotei zero?
1.PROIECTUL
In primul rand avem nevoie de un proiect. Iar proiectul va trebui sa contina planul de trasare. In cazul in care acesta lipseste ne putem multumi cu planul de fundatii si sectiunea caracteristica, prin acestea.
Pe plan vor trebui marcate si cotate axele tuturor peretilor de rezistenta. De obicei aceste axe trec prin mijlocul grosimii acestor pereti.
Pe sectiune sunt marcate cotele de nivel si implicit cota zero.
De obicei cota zero reprezinta nivelul finisajului pardoselii parterului. Nivelul la care veti calca in momentul inaugurarii casei.
Este cota de referinta. Daca ai marcat axele si cota zero stii deja cum se traseaza casa !!!
2. TOPOMETRISTUL
Sau echipa de topometristi care vor masura distantele necesare dintre sistemul de axe ale constructiei si limita proprietatii, care dupa cum bine stim este stabilita prin planul cadastral si ridicarea topo inca de la achizitionarea terenului.
Topometristii vor avea cu ei instrumentele de masurare: un teodolit sau o statie de masurare, trepied, monopeid, nivela, conexiune GPS, ruleta, hartie si creion. Gradul ridicat de tehnologizare de azi permite masuratori de mare acuratete. Cum se traseaza casa devine o distractie pentru o echipa de topometristi!!!
3. CONSTRUCTORUL
Sau reprezentantii acestuia. Care vin echipati cu cuie, ciocan, tarusi, ruleta si sfoara pentru marcarea axelor si a traseului ce urmeaza a fi sapat in vedere excavarii pamatului pentru turnarea fundatiilor. Constructorul impreuna cu topometristul se vor ingrijii de o masurare si marcare cat mai precisa a axelor si cotelor din proiect.
4. PROIECTANTUL
Arhitectul nu poate lipsi avand in vedere ca impreuna cu el se va stabili pozitia casei pe teren, cota zero in conformitate cu cele prevazute de acesta in proiect.
El este cel care a transpus pe hartie visul viitorilor locatari, si tot el este cel ce va împlanta conceptul teoretic in pământ, acolo unde îi este locul. Arhitectul stabileste legatura dintre vis si realitate punând casa pe sol.
Este de dorit ca trasarea casei sa se faca precis si corect si de aceea orice verificare in plus nu strica
De altfel proiectantul are chiar si obligatia legala de a fi prezent la trasare.
Echipa de trei: topometrist, constructor si proiectant stiu cel mai bine cum se traseaza casa .
5. BENEFICIARUL
E bine ca acesta sa fie prezent. In primul rand pentru a permite echipei mentionate mai sus accesul pe amplasament. In al doilea rand, in calitatea de ordonator de credite, sa poata verifica ca toti cei implicati isi fac treaba si, evident, ca daca o fac bine si corect sa poata fi platiti.
In ultima instanta Beneficiarul se poate convinge ca pozitia casei, asa cum este prevazuta in proiect, este exact ceea ce isi doreste.
Daca asista la efectuarea procedurii Benficiarul va afla cum se traseaza casa. Si va afla ca nu este un lucru prea complicat.
Se mai practica, pe ici-colo, trasarea manuala. Nu o recomand deoarece marja de eroare poate fi ridicata. Nu cred sa existe vreun beneficiar sa isi doreasca greseli, inca de la prima operatiune, in santierul casei sale.
O data axele marcate se vor bate cate doi tarusi la capatul fiecarei axe cat mai departe de perimetrul viitoarei fundatii, la minim 1,5 metri. Tarusii vor fi solidarizati de o scandura orizontala transversala, aceste trei elemente urmand sa formeze ceea ce noi numim in santierele romanesti, o capra. Scandurile tuturor caprelor vor trebui sa fie la acelasi nivel. Pe aceste scanduri orizontale va fi batut cate un cui, peste care se va infasura o sfoara, care va marca vizual axa respectiva. Caprele vor ramane pe pozitie pana la finalizarea fundatiilor. Impreuna cu sforile vor fi elementul de ghidaj in plan orizontal si vertical pentru realizarea fundatiilor la cotele si dimensiunile din proiect.
MARCAREA COTEI ZERO
se face tot cu acest prilej. Cel mai simplu se va face la muchia superioara a scandurii transversale a caprei.
Este recomandabil ca marcarea cotei zero sa se faca si intr-un alt loc, o pozitie „martor”, nu foarte departe de amplasament, pe zidul unei case vecine, pe un element dintr-un gard, un copac, un element fix. Sau, recomandabil, chiar in fata accesului in viitoarea casa, prin formarea unui ansamblu de trei capre. Daca nu este posibil se va alege pentru cele trei capre un loc care sa nu fie pozitionat in fluxul de circulatie, cat mai ferit.
Astazi nu ne mai gandim la sapatura manula pentru fundatii. Variantele mecanizate sunt la indemana tuturor si evident ca sunt foarte eficiente.
Dupa realizarea trasarii axelor si a cotezi zero, dupa ce am aflat cum se traseza casa, dupa plasarea corespunzatoare a caprelor se poate realiza marcarea traseului sapaturii. De regula se realizeaza cu praf de var, direct pe pamant, similar cu marcajul liniilor la terenurile de sport, astfel incat operatorul excavatorului sa poata vedea foarte bine traseul de urmat, marcat in alb.
Avand in vedere ca intre momentul marcarii si inceperea sapaturilor poate trece ceva timp, sau poate chiar sa si ploua in respectivul interval, recomandarea este ca marcarea cu var sa se faca chiar in ziua in care operatiunile de sapare vor incepe. Exista riscul ca praful de var sa fie suflat de vant sau spalat de ploi.
Cum noi am prins o zi cu vant accentuant nu ne-am propus sa facem marcarea cu praf de var, mai ales ca sapaturile nu au inceput inca.
La sfarsitul operatiunilor de trasare orice verificare devine un bonus.
Iar cand toata lumea s-a asigurat ca trasarea este corecta va putea sa semneze procesul verbal de trasare, care devine piesa in Cartea Tehnica a Constructiei.
Si noi am semnat procesul verbal si l-am inmanat beneficiarului.
O data cu semnarea procesului verbal procedura s-a considerat executata. Urmeaza ca echipele sa se apuce de sapaturi. O data cu sapaturile vor incepe lucrarile de constructii.
Sa ii dorim dlui Popovici spor in toate si o casa trainica!
Arh. Viorel Pleșca
Membru OAR
Add comment