CUM ADAPTAM UN SEMINEU?

Cum adaptam un semineu?

O intrebare ce poate apare cand semineul nu a fost inclus in proiect, de la inceputuri. Sau cand dorim sa facem acest lucru la o casa veche. Cand ai un semineu vechi, de piatra, cu certe valente arhitecturale si nu poti renunta la el. Dar….utilizand un focar modern, din fonta sau otel, il poti oprimiza din punct de vedere al functionarii, al consumului, al poluarii. Sau cand nu ai tinunt cont de coordonarea dintre proiectul de arhitectura si proiectul de instalatii, pe durata executarii lucrarilor.
Raspunsul poate avea minim trei parti: cu ajutorul proiectantului de instalatii, al arhitectului si cu ajutorul echipei care executa lucrarea. Pana la urma echipa de montaj are ultimul cuvant.

Cum adaptam un semineu la o casa?

Lucrurile par a fi simple. Stabilirea locului pentru semineu, evaluarea distantelor, a gabaritelor obiectelor din jur, a tipului de material din care sunt realizati peretii adiacenti, mai ales daca acestia sunt din lemn. Evaluarea volumelor conforme cu puterea focarului, a locului de depozitare lemne, a fluxului de evacuare a cenusei. Si o solutie alternativa de incalzire pentru etaj. Sau pentru camerele in care schimbul volumelor de aer ar putea sa nu se faca in modul dorit. Pana la urma semineul este o soba. Nu poti incalzi cu o singura soba o casa cu suprafata construita mai mare de 100-120 mp pe un singur nivel, sau una cu mai multe nivele. Prezenta unui semineu nu exclude completarea cu un sistem de incalzire centrala. Ne bazam de atmosfera creata de semineu, chiar si pe caldura sa, dara atunci cand el nu face fata configuratei casei, sau proiectului de eficienta energetica poate fi insotit si de alte surse de cadura.

Cum adaptam un semineu la bloc?


La un apartament de bloc nou lucrurile devin mai complexe din cauza cosului sau cosurilor de fum. A masurilor PSI care trebuiesc luate. Nici vizual nu e vreo fericire sa vezi blocuri cu multe cosuri de fum. Trebuie aici o anumita dibacie inca de la primii pasi in proiectare. Din punct de vedere al poluarii mediului inconjurator lucrurile sunt destul de complexe. Din punct de vedere al eficientei energetice…da, se poate, dar trebuie o doza buna de experienta pentru utilizarea optima a unui semineu. Si izolatii termice pe masura. Chiar si sisteme de ventilare performante. Mai raman complicatiile cu logistica lemnelor si a cenusii. Transportul si depozitarea lor nu vor fi lucrurile cele mai confortabile. Dar….baba la frumusete sufera!!!!

 

“UNCHIUL SI NEPOTUL”

Am aflat cateva detalii interesante dela „Unchiul si Nepotul”, despre ce ar trebui sa stii daca vrei sa iti instalezi un semineu. Pe acestea suntem gata sa vi le impartasim. Dar mai sunt multe alte infomatii legate de normative si legislatie. Pe acestea va trebui sa le aprofundez, pentru ca spuneam, lucrurile nu sunt deloc simple. Si cred ca ar trebui sa le citeasca, sa se infoemze si un viitor utilizator de seminee.

Sa invatam

Trebuie sa re-invatam despre utilizarea lemnului pentru foc. Despre esente si puterea lor calorifica. Despre combustia lor. Sa ne adaptam la cerintele moderne ale caselor. Sa ne gandim la pericolul de incendiu care pandeste acolo, in focar. Sa ne gandim la mirajul focului, mai ales daca avem copiii. Si cum va trebui sa ii supraveghem si sa ii educam.

Adaptare in toate sensurile

Asadar ”cum adaptam un semineu?” devine o intrebare mult mai complexa decat lasa sa se intrevada.
Il vom adapta la casa, la camera de zi, la cosul de fum, la acoperis. Dar va trebui sa il adaptam nevoilor si gusturilor noastre. Sau poate ca noi va trebui sa ne adaptam pentru a utiliza un semineu in conditii de buna eficienta energetica si paza impotriva incendiilor. Asadar sa vedem ce presupune o astfel de adaptare. O adaptare in toate planurile.

Arh. Viorel Plesca
Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

15 comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!