VENTILAȚIA CU RECUPERARE DE CĂLDURĂ
Ventilația cu recuperare de căldură este o aerisire controlată. Timpul pe care îl petrecem în spațiile interioare a devenit prevalent celui petrecut în aer liber, în exterior. Dacă luăm la socoteală că volumele de aer din interior sunt împărțite, respirate, de toți ocupanții spatiului, constatăm că nu dă bine de loc pentru sănătate.
Despre prospețimea și puritatea aerului ce să mai discutăm?
„Unde nu intră soarele, intră doctorul” este un proverb romanesc. Suficient de bun și de vechi că să îl comentez și să îl adnotez aici.
„Unde nu intră soarele și aerul proaspat, acolo intră doctorul” i-aș spune azi.
Cu toată poluarea mediului înconjurător, aerul proaspăt trebuie adus în casă. Etanșarea ușilor și ferestrelor de azi este atât de bună încat a devenit o ermetizare. Deloc benefică pentru sănătate. A deschide ferestrele pentru ventilare este o mare necesitate. Dar când să le deschidem? Pentru ca mare parte a zilei lipsim de acasă. Ne străduim să facem asta când ajungem acasă. Dar vedem cu toții cât de ineficient poate fi.
A deschide ferestrele este o necesitate, dar este și o manieră necontrolată de aerisire.
Iată capitolele unde se manifestă lipsa de control în ceea ce privește schimbul de volume de aer dintre interior și exterior. Iată câteva tipuri de modificări necontrolate:
– de temperatură. Iarna pierdem căldura și vara pierdem răcoarea.
– ale nivelului de bioxid de carbon. Mai ales prin deschiderea la interval neregulate a ferestrelor.
– ale nivelului de praf.
– Ale nivelului de zgomot.
Evident că pentru toate acestea s-au găsit soluții. Una dintre ele este ventilarea cu recuperare de căldură. O soluție care să dea afară aerul poluat, umed, îmbâcsit de bacterii. Și să introducă aer proaspăt. În mod regulat. Uniform, în toate încăperile.
Să introducă aerul proaspăt sau aerul de alimentare, că aer curat e greu de denumit în ziua de azi. Dar chiar și așa este mai curat decât cel interior, unde se acumulează emanațiile propriilor noastre activități, respirații, transpirații, mirosuri. La acestea se adaugă cele ale casei: emanații din elementele de construcții și finisaje, din mobilier și covoare, sau alte lucruri ce se regăsesc în interiorul locuinței.
Așadar ventilarea cu recuperare de căldură, adică o aerisire controlată, este o soluție pentru sănătatea noastră.Azi vă prezentam acest mod de ventilare.Ventilarea cu recuperare de căldură cu recuperator ceramic cu flux alternant. Vedem noțiuni elementare despre montaj. Sau cât de ușor se poate instala un astfel de sistem, chiar dacă o facem la un imobil vechi, existent.
Iar în episodul următor veți putea asculta întreaga poveste tehnică.
Arh. Viorel Plesca
Membru OAR
Add comment