Site icon Povesti din Santier

TERMOGRAFIERE LA CASA FILOTE

termografiere-la-casa-filote

termografiere-la-casa-filote

TERMOGRAFIERE LA CASA FILOTE

TERMOGRAFIERE LA CASA FILOTE

Orice proiect are etape specifice de monitorizare si control, termografierea fiind una dintrele ele. Acestea sunt calculate, planificate si realizate pentru a observa evolutia corecta a poiectului. Sau incorecta, urmata de masuri de corectie, adapare, modificare. Sau comportamentul correct/incorrect al cladirii, constructiei.

TERMOGRAFIEREA ESTE O PROCEDURA

Termografierea este o procedura pentru inspectarea nivelului de calitate asigurat in termoizolarea constructiilor. Atat din punct de vedere a realizarii detaliului de arhitectura, in faza de proiectare, pentru evitarea puntilor termice. Cat si pentru confirmarea obiectivelor, asa cum au rezultat din tema de proiectare, sau dorinta clientului. Cat si din realizarea fizica prin lucrari de santier a sistemelor termoizolante, selectarea si implementarea materialelor.
Nu in ultimul rand termografierea poate evidentia vicii de executie sau comportamente neconforme ale insisi locatarilor.

Ce este termografia? Este o suprapunere: de imagini ( ceva mai confuze) si de culore, ceva mai vioaie pe spectru de la rece la cald, echivalenta de la albastru la rosu. De fapt este o termoviziune in infrarosu.

APLICATII

Aplicatiile care pot fi detectate cu o astfel de camera sunt:
– problemele electrice ale diferitelor echipamente
– vizualizarea infundarii unor trasee de instalatii, conducte, canalizari
– vizualizarea fluxurilor de aer, eventuale infiltratii sau pierderi, semnul +/- se va alege in functie de sezon.
– determinarea pierderilor de caldura, sau de aer rece, o harta a radiatiilor de caldura in principal.

TERMOGRAFIA ESTE O EVALUARE INSTANTANEE

Este usor de facut. O camera de termoviziune simpla costa cam incepand cu 500 de euro. Puteam sa ne analizam singuri starea constructiilor, daca pierd sau nu caldura, sau racoare, in momentele de maxim: frig, sau arsita. Ca orice monitorizare sau procedura de control vom putea sa interpretam usor aceste date prelevate cu camera de termoviziune, si chiar sa adapotam unele masuri, fara sa fim arhitecti, ingineri. Statutul de locatar si valoarea facturilor de energie pot fi o motivatie suficienta. Iar informatia e putere. Chiar daca veti fi depasit de nivelul informatiei sunt sigur ca veti gasi oricand un specialist care sa va ajute sa luati deciziile cele mai bune.

COSTURI?

Poate ca e mult 500 de euro pentru a chizitiona o camera de termografiere. Dar puteti sa va asociati cu niste prieteni sau vecini. 5 sau 10 la un snop, cumparati-o la comun. Aveti dreptul la asociere si atunci cand ceva pare suspect putei face o masuratoare, doua, trei. Salvati pozele, fotogramele. Mai repetati, faceti apoi o medie, comparatii intre poze, comparatii cu unele standarde, sau chiar cu nivelul asteptarilor Dvs.
Sunati un priceput si daca primiti un sfat competent, puteti actiona. Sa remediati sau sa optimizitati “situatia”.

Exista specialisti si companii care presteaza acest serviciu cu un farif de la 50 de euro, incepand. Dar evident ca lucrurile pot fi mai complexe in interpretarea masuratorilor. Nu mult, dar suficient ca solutiile tehnice de remediere si optimizare sa vina la indemana specialistilor. Care pot oferi consultant.

Intr-o prima instanta puteti solicita specialistilor o parere, apoi o expertiza, ulterior o solutie. Daca lucrurile merg bine si optimizarea sau remedierea are loc puteti sa obtineti si un certificat energetic. Dra asta déjà este o alta procedura.

TRANSPARENTA SI INTERES

Va ofer acest informatii sumare pentru a intelege ca sunt momente cand insisi constructorii sau dezvoltatorii pot fi interesati de astfel de masuratori. Eu l-as aprecia pe acel dezvoltator care nu se fereste sa isi vada obiectivele indeplinite. Cat despre cum l-as deprecia pe cel caruia nu ii pasa……dar cred va dati seama si Dumneavostra!!!!

Cred insa ca daca dezvoltatorii, proiectantii sau constructorii nu sunt intersati este de fapt un indemn sa verificam noi insine. Cu camera de termoviziune si cu facturile. Si asta chiar daca nu ne “rupe” la buget.
Cu siguranta ne poate “rupe” la sanatate. In ultima instanta la mediu inconjurator.

Asa ca haideti sa vedeti cat de simpla e treaba si sa mai aflati cate ceva util pentru casele voastre.

Arh. Viorel Plesca
Membru OAR

Exit mobile version