SUPRAETAJAREA-MANSARDAREA

Supraetajarea-mansardarea nu este un proiect standard. De obicei supraetajarile propun ridicarea unuia sau a mai multor nivele peste un fond déjà construit. De obicei identice.


Sunt trei mari conditii de indeplinit:

1. capabilitatea structurala a constructiei existente. Adica sa poata “duce in spate” tot ceea ce se adauga.
2. Avizarea proiectului de catre unitatea administrativ-teriroriala. Adica Primaria. Aici ne referim la regimul tehnic de inaltime, regimul juridic, profilul economic, si nu in ultimul rand protejarea ariilor speciale, cum ar fi siturile cu monumente istorice. Incadrarea noii propuneri intr-o astfel de zona nu rezulta de la sine. Ea este la indemana prevederilor planurilor si detaliilor urbanistice
3. Bugetul. Nu discutam dimensiunea sa, ci acuratetea. E bine de stiut ca un astfel de insert, modificarea unui tesut urban, nu se face cu una, cu doua. Alegerea echipei de expertizare si de proiectare nu este o gluma, si de obicei costurile pot fi ceva mai accentuate decat in cazul proiectarii unui imobil nou. Oricum, dincolo de necesitatea planificarii bugetare de mare rafinament, ramane de utilizat potentialul cladirii existente. Cu toate ale ei, de la considerente estetico-arhitecturale, pana la extinderea unor utilitati déjà existente. Faptul ca nu avem costuri cu achizitia unui teren nou, nu inseamna ca bugetul virtual al acestui teren ar putea acoperi toate costurile. Este foarte probabil si posibil, dar lucrurile trebuie studiate in amanunt inca de la faza proiectarii.
Pe de alta parte, una este sa iti extinzi locuinta personala, si alta sa faci o astfel de extindere in calitate de dezvoltator, care vinde sau inchiriaza. Degrevarea sarcinilor financiare este total diferita.

Mai pot fi luate in discutie si fenomene sociale.

Sau considerente urbanistice. Complexitatea specularii unei astfel de oportunitati poate fi, de cele mai multe ori, pozitiva si benefica.

Supraetajarea-mansardarea este un proiect foarte particular,

indiferent de tipul de structura utilizat. Devine un proiect atipic, dificil de proiectat, de adapatat si de executat. Tocmai prin particularitatile sale. Prin unicitatile sale. Sigur ca finalul poate fi spectaculos. Ingemanarea dintre vechi si nou a starnit curiozitati, provocari, si de cele mai multe ori, laude si aprecieri. De aceea o grija aparte trebuie acordata etapei de stabilire a obiectivelor. Sa stiti de la inceput ce vreti sa obtineti, cum va puteti incadra administrativ si financiar.
La locuirea sau ocuparea activitatilor intr-o astfel de extindere ne pricepem cu toti. Ca la fotbal. Mai ramane sa marcam golurile, sau………….sa ne traim dezamagirile.

In cazul proiectului nostru, plasat intr-o zona foarte densa, alegerea unei astfel de solutii pare jusificata. Cu atat mai mult cat supraetajarea-mansardarea a fost planificata inca din timpul etapei initiale. Expertizarea nu a condus la surprise, din categoria “aaa, nu se poate construi”. Proiectarea nu s-a confruntat cu dificultati in gasirea solutiilor. As spune chiar ca a fost un process plin de flexibilitate avand in vedere ca extinderea initiala a fost gandita cu un sistem structural in cadre din beton armat.

Supraetajarea-mansardarea cu frame-uri metalice din profile usoare,

indoite la rece a fost o solutie care s-a impus cu usurinta. Si mai ales s-a executat cu usurinta. Ma refer, in sens comparativ, cel putin la termenele de executie.
In acest sens voi mentiona mai jos cateva din cele mai importante date statistice. Dar fara a dori sa fac neaparat compartii cu sistemele traditionale. Cu structurile de beton armat, sau lemn, sau profile metalice laminate. Pentru acest lucru ar trebui sa fac studii comparative laborioase. Si lipsa de timp si alte resurse pot face din aceasta un proces anevoios.
Dar sunt convins ca in limitele bunului simt poate fi apreciata drept pozitiva o solutie tehnica ce conduce la implementarea unei structuri in doar 27 de zile lucratoare. Fara influente prea mari in ceea ce priveste climatul meteorologic, starea vremii. Cheile nu stau in prognoza meteo. As spune mai degraba ca stau in organizarea si logistica santierului. Mai ales cand tesutul urban este atat de aglomerat.
Ganditi-va cat de greu este sa calezi o macara cand toate locurile de parcare sunt ocupate. Sau in cat timp trebuie sa sa ridici materialele pe un bloc pentru a nu bloca un trafic si asa sufocat.

Descrierea proiectului de supraetajare.


Pe baza expertizei structurale s-a decis supratejarea blocului de P+3 cu alte 2 etaje. Solutia arhitecturala a balansat catre crearea unor apartamente duplex, cu living, bucatarie si baie, la nivelul de acces, adica la P+4, cu dormitoare si baie la P+5, adica in mansarda, cu acces doar din interior. Structura aleasa a fost de tip frame metalic, cu elemente usoare, debitate la rece.

Statisticile scurte ale proiectului:


-au fost livrate 13 tone de profile usoare din tabla zincata;
– au fost utilizate 24.000 de suruburi autoforante;
– au fost montate 2.000 de suruburi mecanice;
-In 6 zile, la fabrica, au fost premontate doar panourile de perete de la nivelul intai al supraetajarii;
– Elementele mansardei, ale sarpantei in mod special, au fost montate integral la santier, cea ce a incetinit oarecum ritmul de lucru;
– montajul tuturor elementelor la santier a durat 21 de zile lucratoare.

Cred ca 27 de zile lucratoare pentru montajul acestei structuri noi, inclusiv armonizarea cu structura existenta, este o
perfomanta semnificativa din punct de vedere tehnic, al preturilor si mai cu seama a termenului de livrare si executie. – in celelate 4 niveluri ale constructiei activitatile de locuit sau comerciale s-au desfasurat absolut normal, fara a fi pertubate.
– nici un acces in cladirea existent nu a fost restrictionat, nici o utilitate (apa, canal, gaze, electricitate) nu a fost intrerupta.
– Blocul s-a inaltat cu 2 nivele.
– S-au realizat 5 apartamente tip duplex, cu living, bucatarie si baie la nivelul de acces, cu dormitoare si baie in mansarda.

Cifrele financiare sunt urmatoarele:


– Structura metalica din elemente usoare taiate la rece plus inchiderile exterioare din placaj tip OSB de 24mm, au avut pretul de 130 de euro +TVA pentru fiecare mp construit
– Costurile cu macaraua: 900 de euro+TVA pentru 3 zile.
-Transportul elementelor metalice sau a panourilor premontate nu imi sunt cunoscute. Au intrat in sarcina beneficiarului, dar nu cred ca au fost o povara.

Supraetajarea-mansardarea nu este un proiect usor.

Dar ti-l poti face usor avand grija excesiva a detaliilor. O buna planficare. Si multa, multa precizie in toate departamentele implicate.


Arh. Viorel Plesca
Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

1 comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!