Site icon Povesti din Santier

MONTAJUL UNEI FOSE SEPTICE

MONTAJUL UNEI FOSE SEPTICE

MONTAJUL UNEI FOSE SEPTICE

MONTAJ FOSA SEPTICA

MONTAJUL UNEI FOSE SEPTICE

Ce ar trebui să știți ca să inițiați montajul unei fose septice? Ce informații tehnice ați avea nevoie la montajul unei fose septice ?

Nu foarte multe. Dar destule.

În primul rând va trebui să solicitați sprijinul specialiștilor.
Iar apoi să știți:
– unde se situeaza nivelul apei freatice din zonă. Daca este sub 4 metri de la cota nivelului terenului e bine.
– că fosele se amplasează la cel puțin 10 metri de orice sursă de apă potabilă, cum sunt puțurile sau fântânile.
– Vidanjarea fosei septice poate avea loc la intervale de 1,5-2,5 ani, în funcție de condițiile de utilizare și de bioactivatorii utilizați.
– Fosa septică este un sistem alternativ de canalizare. Funcția sa este să realizeze o pre-epurare. Se poate obține un randament maxim dacă diferenta de nivel dintre ieșirea apei pre-epurate și nivelul apei freatice este de minim 2 metri.


Sistemul este compus din 2 părți:
– Recipientul cilindric împărțit în două: primul și al doilea decantor. Pe peretele dintre ele se află un separator IMHOFF.
– Sistemul de drenaj.
Așadar montajul unei fose septice se realizează în 3 etape distincte:
– Montajul tubulaturii de canalizare de la casă ( baie, bucătărie) la recipientul cilindric.
– Montajul recipientului cilindric, în groapă sau în cămin, oricare dintre ele calibrate.
– Configurarea sistemului de drenaj prin săparea unui șant de 40-60 cm lățime și adâncimea de 70-120 cm în care se introduce drenul propriu-zis, cuplat la evacuarea recipientului cilindric.

Modul de funcționare:

Apa rezultată în urma locuirii într-o casă se numește apă menajeră și provine din utilizarea băilor, dușurilor, bucătăriei, a mașinilor de spălat. Această apa conține reziduuri sub formă de materii solide în suspensii de origine minerală și organică, fecale și resturi menajere diverse.
Apa uzată, evacuată prin racordul general, ajunge în primul compartiment al fosei ( recipientul cilindric) unde are loc decantarea primară a grosierului. Rezultanta este un strat de nămol, depus pe fundul bazinului, unde se formează cultura de microorganisme. Acolo începe procesul de fermentare sau de descompunere anaeroba.
Grăsimile, cu o densitate mai mică, formeaza o spumă, separându-se la partea superioară. Acestea sunt reținute de separatorul Imhoff. În al doilea compartiment ajunge doar apa. Procesul continuă apoi prin decantarea suspensiilor și evacuarea apei pre-epurate în sistemul de drenare.

La final 4 stafuri, cele mai importante:

1. Este o lucrare pe care o recomand a fi executată doar cu profesioniști. Și instalatorii, și soferul bull exacavatorului.

2. Montajul unei fose septice va trebui realizat numai pe baza de PROIECT. E bine să îl faceți pentru ca să puteți alege variantele optime: locația fosei, desenul traseelor tubulaturii, adâncimile potrivite, neapărat conjugate cu informațiile din studiu geotehnic și studiul vecinătăților în general.

3. Cel mai important este a asigurați spațiul de manevra pentru bull excavator, și să aveți suficient loc pentru pământul rezultat din săpătura, în vederea depozitării acestuia.

4. Despre buget: alocați o cotă mică și pentru costul cu transportul pământului ce va rămâne din săpătură.

Respectati toate aceste sfaturi și montajul unei fose septice va fi doar o joacă de copii. Se poate realiza în 4- 6 ore.

Despre bugetul cel mare vom discuta in privat.


Arh. Viorel PLEȘCA
Membru OAR

Exit mobile version