HIDROIZOLAȚII CU MEMBRANE PVC
LA TERASA CASEI INGO, CORBEANCA
Nu am auzit de hidroizolații cu membrane PVC până în 1998. Până în anul 2000 nici nu le-am văzut pe la noi.
Înainte de anul 1999 hidroizolațiile însemnau membrane bituminoase. Punct. Veneam din epoca „3b+2c.a.” care însemna 3 straturi de bitum topit + 2 straturi de carton asfaltat. Primul proiect, în România, cu hidroizolații monostrat cu membrane PVC a fost realizat la Metro Otopeni, unde investitorul a adus, din Germania, cam totul la pachet. Al doilea proiect unde s-au implementat hidroizolații din membrane PVC a fost Aeroportul Otopeni, pe semicilindrii aerogării principale.
Aici există și o anecdotică. O știu de la Șeful de Lot al hidroizolatorilor de atunci.
- TERMENUL
Pentru lucrătorii respectivi a fost primul lor proiect cu membrane sintetice, adică din materiale plastice. Bitumul, chiar daca este aditivat, este considerat material organic. Termenul de predare a lucrării de hidroizolare se apropia vertiginos, ritmul de lucru era care era, dar lucrarea ajunsese abia la jumătate.
La semnarea contractului a existat clauza de școlarizare. Training-ul tehnic a avut loc, lumea a înțeles despre ce e vorba, examenele profesionale au fost luate cu succes, dar ceva nu mergea. Ritmul lent putea fi oarecum justificat de complexitatea suprafețelor cilindrice, putea fi explicat prin noutatea produsului, a sistemului, a acomodării oamenilor. Totuși lucrurile se mișcau prea încet.
Șeful de Lot a sunat la furnizor. L-a invitat pe Guru al lor să facă o vizită la șantier, să găsească explicațiile, să verifice ce se întamplă. Guru era un cetățean european. Până și-a planificat vizita, până a ajuns, au trecut 2 săptămâni. Când a ajuns 95% din lucrare era gata. Seful de lot băgase trei schimburi. Termene contractuale, deh.
- VINE GURU
Când Guru a urcat pe terasă a paralizat. Văzându-l afectat, Șeful de Lot a întrebat, sfios, aproape șoptit: „ E bine?”
Guru a răspuns și mai șoptit: „Nuuuuuu”!
Ce se întămplase? Membrana PVC se livrează la șantier în role de lungime 2 m și un diametru aproximativ de 35 cm. Cu o suprafață de 40 mp și o greutate de 60 kg rola poate fi manipulată, până ajunge la frontul de lucru, de către doi lucrători. După ce ai calculat poziționarea, este suficient să te așezi la buza membranei aflată la marginea terasei, să pui talpa pe rolă și să dai o pasă a la Ronaldihno…. cu rola. Rola începe, din patru-cinci astfel de pase, să se desfășoare până la capăt ei. După ce s-a desfășurat toată rola vreo doi- trei băieți mai trag și aranjează „cearceaful” ăsta până îl pozitionează perfect. Apoi începe fixarea mecanică, 4-5 fixari/mp. Urmează termosudarea faldului de suprapunere, lat de cca 10 cm și lung de 20+2m, la o rolă, respectiv 40 mp. - BELEAUA
Detaliul cel mai important este că membrana PVC are 2 fețe. Una, să o numim FAȚĂ, expusă la final către cer. Aceasta este rezistentă UV. Culoare este un gri perlat, foarte deschis. Cealaltă, să o numim DOS, expusă la final catre construcția pe care o protejează, este nerezistentă UV. Culoarea: un gri „șobolan”, net mai închisă decât FAȚA. De fapt cele două fețe sunt două straturi din materiale diferite, între ele fiind inserată armătura din fibre poliesterice, ce conferă bunele rezistențe mecanice.
Prin dez-roluirea à la Ronaldihno membrana se așează firesc, cu FAȚA în sus, și DOSUL în jos.
Ei bine, ce nu era în regulă la Aeroportul Otopeni? Membrana era pusă invers, cu DOSUL în sus, spre soare. Cu FAȚA rezistentă UV, orientată în jos, către construcție. Membrana era montată pe dos. - PROBLEMELE
- Pentru Guru erau două problemele majore:
1. Hidroizolațiile cu membrane PVC fuseseră montate neconform, deci ar fi urmat să NU își facă treaba. După o vreme s-ar fi deteriorat. Deci…daună totală.
2. Cum de s-a găsit cineva într-atât de „deștept” să monteze membrana pe dos? Inexpicabil.
Pentru Șeful de Lot și Contractor se profilau la orizont mai multe probleme:
1. Desfacerea și refacerea hidroizolației monostrat cu membrane PVC.
2. Ceva pierderi de material: circa 10-15% la membrană, și 100% la fixările mecanice, deci costuri suplimentare
3. Termenul contractual.
Evident că lucrurile au fost rezolvate. Membrana a fost răsturnată, pusă în poziția corectă. Rămâne inexpicabil cum de au fost confundate cele 2 fețe. Și mai greu, de înțeles, cât s-au chinuit lucrătorii să desfacă rolele, executând mișcările cele mai nefirești din lume.
De atunci s-a petrecut o generație, lucrurile au evoluat enorm.
Hidroizolațiile monostrat cu membrane PVC au rolul lor bine definit în piață iar, pe alocuri se impun chiar, și pentru clădiri rezidențiale. La noi mai puțin decât în alte părți.
Procesul a luat ceva timp, nu a venit chiar de la sine. Un confrate arhitect, după o prezentare susținută de mine, a venit să mă consulte privind corectitudinea implementării soluției cu membrane PVC. Când mi-a arătat proiectul, care era foarte mișto din punct de vedere arhitectural, am căzut lat. În planșele cu detalii de hidroizolații, pentru membrana PVC, care este un monostrat, apăreau 2 linii. Pentru un vânzător e mișto de tot să vinzi X2. Dar nu putea fi corect. Nici tehnic. Nici moral. Așa că i-am recomandat: în secțiune o singura linie. Pe terasă un singur strat.
Procesul de asimilare a membranelor sintetice a durat vreo patru-cinci ani. A fost asistat de o pleiadă de factori din întreaga piață: producători, furnizori, constructori și meseriași, institutele de cercertare și agrementare materiale de construcții, proiectanți: arhitecți și ingineri. Adăigăm obligatoriu vânzătorii, formatorii de piață. Lor, alături de progresul tehnologic mondial, le datorăm coexistența sistemelor hidroizolante din membrane sintetice monostrat, alături de membranele clasice, bitumioanse.
ASTĂZI
O echipă dibace poate monta un sistem de hidroizolații monostrat cu membrane PVC având un ritm de 400 până la 600 mp/zi.
Terasele unor case, ca Ingo sau Anna, se fac în 2 zile: o zi așezarea și fixarea termo și hidroizolației. O altă zi pentru finalizarea detaliilor de închidere: luminatoare, închideri perimetrale pe atic, capace de atic și alte accesorii.
Terasa hidroizolată este absolut comparabilă la perfomanță cu un acoperiș în șarpantă și învelitoare din țigle de orice tip. În ceea ce privește ritmul de lucru și toate costurile asociate terasei este, de la mare distanță, o soluție mai ieftină și mai rapidă.
DECIZIA
Singurul element discutabil este gustul clientului.
Poate clientului îi place o casă tradițională, cu acoperiș, cu o siluetă mai piramidală, mai particulară, mai ascuțită, un volum mai complex.
Sau poate că îi place o casă modernă, paralalelipipedică, ușor minimalistă în ceea ce privește volumetria.
Dacă esteticul arhitectural este mai important aveți un răspuns.
Dacă bugetul și finanțele prevalează aveți un alt raspuns.
Ca-n viață!
Arh. Viorel PLEȘCA
Membru OAR