FEREASTRA INTRE ESTETICA SI PSIHOLOGIE

Fereastra  intre estica si psihologie este o joaca intre frumusete si sentimente.

Dar nu vom judeca numai frumusetea caselor, ci si a ocupantilor lor. Oamenii pot fi frumosi cand sunt relxati, multumiti, calmi, cu o aleasa stima de sine.

Rolul estetic architectural

 Golurile din fatada pot fi speculate pentru definirea caracterului fatadei in maniera arhitecturala. Golurile, de cele mai multe ori ferestrele, pot sublinia ritmul, pe orizontal sau pe vertical. Pot sublinia rapoartele si proportiile, prin scara lor raportata la fatada.

Ferestrele pot imbogati fatada prin forma lor, prin decoratiile din jurul lor, cum ar fi acandramentele, vezi ancadramentele renascentiste.

Ferestrele pot concura si sublina jocul de culori, in soare sau umbra. Noaptea ferestrele dau profunzime volumului constructiei, lasand privirea a scape inauntrul casei. Sau spre exterior puncteaza favorabil ritmuri, grad de ocupare al constructiei, un puzzle de culoare si lumina.

Tot ferestrele pot oglindi vecinatatea: mediul urban, peisajul natural, cerul.

Exista multa preocupare pentru ca suprafetele vitrate sa devina factor decorativ, fie ca privim din afara, fie ca privim din inauntru. Ce exemplu mai bun sa fie decat vitraliile bisericilor?

Asadar fiti increzatori si in capacitatea creativa a  arhitectilor. Ei vor tine cont de toate de mai sus, dar in acelasi timp se pricep sa faca dintr-un detaliu util cum este fereastra si un lucru frumos, elegant, personal, identitar.

Proiectarea unui habitat spațial trebuie să ia în considerare importanța proiectării, nu numai în ceea ce privește funcționalitatea sa rol, dar și ca o combinație de funcționalitate, reprezentare mentală și semnificația sa simbolică, văzută ca o funcție a sensul său antropologic. În arhitectură, interfețele de conectare spațială precum ușile și ferestrele acționează ca „senzoriale”organe ale clădirii. Permit comunicarea din interior spre exterior, dar sunt și elemente care permit utilizatorului să controleze  fluxul de medii, care sunt lumina, aerul (sunetul și mirosul), care sunt mijloace de comunicare, precum și radiații și/sau alte forme de energie.

Rolul psihologic al ferestrei

Fereastra intre estetica si psihologie este ca un dans, in care trebuie sa imbini liniile lungi sau curbe, cu eleganta zambetului. In care trebuie sa imbini plutirea continua, cu ritmul melodiei. Starile emotionale pe care o fereastra deschisa sau inchisa, frumoasa sau urata, le genereaza sunt cu totul si cu totul diferite

 Exista functia de baza a ferestrei: asigura accesul vizual spre exterior, dintr-un spatiu inchis, limitat. Dar oare sa fie numai atat?

Iata, vin aici cu 2 exemple extreme:

  • Carcera: pedeapsa cea mai grea pentru un detinut este sa fie privat de lumina naturala, de orice contact vizual cu exteriorul. Este incarcerat. Incaperea are un singur gol: usa de acces.
  • Industria japoneza: din diferite motive o hala de productie automobile nu avea ferestre. In dorinta de crestere a productivitatii muncii a angajatilor a fost cheamt un psiholog pentru studiu si solutii. Dupa un program amanuntit de observare a recomandat practicarea unor ferestre in peretii halei. Proprietarii au raspuns ca nu se poate. Atunci psihologul a recomandat aplicarea unor fototapete cu peisaje, in dorinta de a simula existenta unor ferestre. Productivitatea angajatilor ce lucrau in hala a crescut cu peste 10 procente.
Importanța mediului construit asupra proceselor psihologice

Mediul construit are efecte directe și indirecte asupra psihologiei umane. Are un impact asupra simțurilor, stării noastre de spirit, emoțiilor, motivațiilor, judecăților, deciziilor, sănătății și participării la activitatea fizică și la viața comunității. Un mediu bine construit poate conduce la imbunatatirea performanțelor. Asigura mai puțină distragere a atenției. Ajuta la cresterea concentrarii. Confortul in sine aduce satisfacție ocupanților. Ajuta la dezvoltarea unui climat creativ, relaxant. Motivant!!!!

Preferințele anumitor medii fizice pot fi susținute neutru / hormonal, determinate de evoluție și / sau modulate cultural. Mai mult, diferențele individuale pot duce la experiențe divergente ale aceleiași clădiri sau camere. A crea un mediu construit nu înseamnă doar a furniza patru pereți goi, ci a construi un spațiu care să satisfacă nevoile fizice și psihologice. Aceste nevoi se adapteaza unei dimensiuni noi, tocmai bune de explorat. Modelarea culturala si evolutiva tin de introspectia spatiului construit, a mendrelor sau a vastitatilor sale.

Un spațiu ar trebui să fie suficient de flexibil pentru a fi personalizat de diferiți ocupanți, iar cel mai bun mod de a realiza acest lucru în mediul complex de astăzi este prin mai multă participare, cooperare și înțelegere între designeri și psihologi de mediu,  impreuna cu locatarii.

Spaţiu

Spațiul genereaza si controlează mișcările oamenilor, creând un flux de la element la element, un sens, o directie, spunându-le oamenilor unde să caute, ce să citească și ce este important. Atunci când proiectați spații interioare, trebuie luate în considerare funcția spațiului si cea a timpului. Timpul pe care oamenii îl vor petrece în acel spatiu și starea de spirit pe care doriți să o evoce. În general, spațiile deschise sunt mai pozitive și mai primitoare, pe de altă parte, spațiile închise sau înguste au un impact mai negativ.

„Fără lumină nu vedem nimic, fără lumină nu suntem nimic”.

Lumina oferă totul aparent, îi definește semnificația și își dovedește existența. Lumina joacă un rol important în arhitectură și în comportamentele noastre psihologice. Acesta este motivul pentru care designerii trebuie să studieze unde ar trebui să deschidă mai multe ferestre și să utilizeze mai multă lumină. Sau viceversa.

Patru stari pot fi afectate si le explicam pe scurt in randurile următoare.

Stările noastre de spirit

Iluminarea naturală oferă un sentiment de calm și liniște, ajutând la relaxare și reducând tensiunea, crescând, de asemenea, energia pozitivă. De aceea, majoritatea oamenilor se simt ușurați când fac o plimbare în aer liber dimineața. O iluminare slabă și lipsa expunerii la soare pot provoca depresie și indolență. Lipsa de motivatie.

Productivitatea și concentrarea noastră

Deoarece funcțiile și locurile diferă, și nevoia lor de lumină este diferită. În școli și birouri, clădirile trebuie să fie luminate puternic pentru a ne menține creierul stimulat și a ne îmbunătăți performanța. Dimpotrivă, bibliotecile tind să folosească becuri „mai calde” pentru a construi un mediu de lectură mai confortabil. În general, luminile slabe sunt folosite atunci când încercăm să fim creativi, în timp ce luminile puternice atunci când încercăm să ne concentrăm.

Ciclurile noastre de somn.

Studiile arată că expunerea la lumină puternică în serile târzii provoacă o întârziere a ciclului de somn și ne determină să preferăm să dormim mai târziu. Prin urmare, luminile slabe din dormitoare ar trebui folosite pentru efectul de somnolență pe care îl creează, pregătindu-vă să dormiți.

Luarea deciziilor noastre.

Cu cât iluminarea este mai intensă, cu atât emoțiile unei persoane sunt mai mari. De aceea detectivii interogează suspecții în condiții de iluminare puternică și dură, pentru a ajunge la adevăr. Atunci când proiectați un spațiu pentru un magazin de flori sau magazinele cu inele de logodnă, folosiți întotdeauna lumini puternice pentru ca astfel de spații să fie pline de emoții. În timp ce atunci când proiectăm, de exemplu, o instanță, lumina ar trebui redusă, deoarece nu există loc pentru emoții și ne permite să luăm decizii mai raționale și să soluționăm negocierile într-un mod mai bun.

Fereastra intre estetica si psihologie a fost propunerea mea pentru un joc intelectual. Pentru a va provoca la observatie. Pentru a vedea si evalua ferestrele din jurul vostru. Pentru a va bucura de ele si de ceea ce va ofera dincolo de ele.

Nu vă speriați.

Urmariți cu atenție filmul, nu are nici un defect. Este doar un mesaj despre ferestre, lumină sau întuneric. Este un mesaj despre importanța ferestrelor, a luminii în viața noastră. Am ales exemple sugestive despre impactul psihologic al prezenței sau absenței ferestrelor.

Acordați importanța cuvenita luminii naturale si ambasadorului său: FEREASTRA!

 

Arh. Viorel Plesca

Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!