CUM SE MONTEAZA TAMPLARIILE?
Cum se monteaza tamplariile? Sau cum suna aceasta intrebare cand sezonul rece bate la usa?
Iarna nu-i ca vara….
Decembrie 2020 nu a fost cu adevarat o luna de iarna.
A avut din toate. Si soare, si ploaie, ceata si chiar si cateva firisoare de zapada. Temperaturile au fost blande. Rar sa fi coborat sun zero. Pentru constructori si santierele lor a fost o luna buna. Singura problema a lunii decembrie ramane timpul si eficienta. Asta tinand cont de perioada sarbatorilor de iarna. Acestea scurteaza dramatic termenele, respectiv timpul de lucru.
Decembrie in constructii
Constructorii si beneficiarii isi stabilesc cu mai multa atentie obiectivele lunii decembrie . Obiectivul de baza este ca inainte de Craciun sa aibe casa inchisa. Sa fie protejata, pentru a nu suferi sub intemperiile iernii. De ploua sau de ninge va trebui sa existe un climat uscat la interior. O temperatura mai ridicata decat cea de afara. Sa se poata continua linistit cu lucrarile de interior. Fie ca este vorba de instalatii sau finisaje. Si sa nu te bata vantul, ploia sau zapada.
Reactia
Asa ca trebuia sa reactionam rapid si sa raspundem la intrebarea: “cum se monteaza tamplariile?”
Raspunsul nu e greu de dat. Daca ti-ai planificat sistemul relational cu piata de profil si pe cel comunicational: cerere si oferta. O rapida analiza de piata bazata pe evaluarea raportului calitate pret, altoit usor in conditiile date de factorul timp, a termenelor de executie.
CASE INCHISE SI PROTEJATE
La casa Popovici, cu doua saptamani inaintea Craciunului aveam montate si finalizate structura metalica si inchiderea structurii cu panourile de OSB.
Obiectivele au fost: 1.inchiderea golurilor cu elementele de tamplarie: usi si ferestre. Apoi abordarea celor doua sisteme: 2. termoizolatia exterioara, respectiv termosistemul fatadelor. 3.sistemul termo si hidroizolant al terasei peste parter.
Timpul devenea scurt. Cu atat mai scurt cu cat “bataia pestelui” din luna decembrie te lasa sa afli ca toata lumea e ocupata. Grabita, chiar in presiune, cu inchiderea santierelor in perioada sarbatorilor de iarna, cu obiectivele atinse. Case inchise si protejate.
In acest context beneficiarii constientizeaza importanta acestor inchideri. Si evident ca isi doresc sa protejeze ceea ce déjà a fost construit.
3 Obiective
In acest paragraf vom vedea cum stabilim obiectivele. Tinand cont de climatul usor friguros, dar foarte umed si privind cu ingrijorare catre panourile de OSB. O prima masura a fost sa aplicam o folie de protectie peste intreaga casa. Pentru a proteja prioritar panourile de OSB orizontale, parte componenta a structurii terasei peste parter. Un prieten ne-a soptit ca OSB-ul tine doar la trei ploi. Si ne-am gandit ca orice masura ar fi binevenita pentru a-l proteja impotriva ploii sau zapezii. Sa nu cumva sa se umfle, sa se deterioareze si sa trebuieasca sa o luam de la capat. Sa nu ajungem la vorba romanului: alti bani, alta distractie.
Odata protectia minima rezolvata, atentia s-a indreptat spre cele 3 obiective de indeplinit. Acestea s-au insiruit in ordinea urmatore:
1. inchiderea golurilor cu usi si cu ferestre, etapa absolut necesara inainte de aplicarea termosistemului.
2. Aplicarea pe fatade a termosistemului ( in plan vertical).
3. Configurarea sistemului termo si hidroizolant al terasei peste parter ( in plan orizontal).
Proiectul si NZEB-ul
Proiectul a fost finalizat in septembrie 2020. Proiectul prevedea multe din coordonatele caselor nZEB, dar nu statea sub lupa obligativitatii evaluarii eficientei energetice a constructiei. Asa cum prevede legislatia in vigoare de la 1 Ianuarie 2021.
Chiar si in lipsa acestei obligativitati casa Popovici a fost aliniata conceptului Casa nZEB si noii legislații pentru construcții din 2021 din România, urmand să aibă un consum de energie mai mic de 112 kWh/m2/an.
NZEB inseamna “Nearly Zero Energ Building”. O casa in care consumurile energetice trebuie sa se micsoreze, sa tinda catre zero. Deci cu un consum energetic foare scazut.
Casa Popovici are drept obiectiv clasificarea NZEB. Pentru asta ar trebui sa probeze un consum de energie mai mic de 112 kWh/m2/an
Pentru a deveni o casa NZEB s-au tinut cont de urmatoarele:
– Orientarea casei fata de punctele cardinal.
– Protectiile termo si hiroizolante ale fundatiei.
– Protectii termice si hidrofuge ale terasei.
– Protearea termica ale peretilor.
– Selectia materialelor si calibrarea grosimilor sistemelor termoizolante si acustice.
– Etanseitatea si eliminarea puntilor termice prin detaliile proiectate.
– Selectia sistemelor de incalzire si ventilare.
– Calibrarea suprafetelor vitrate.
– Selectia tipurilor de tamplarii ( hexacamerate cu rupere de punte termica) si a geamurilor termoizolante pentru usi si ferestre, astfel incat acestea sa asigure un coeficient U între 1,12 – 0.80 W/m2K.
Cu doua usi, din care una metalica, opaca, 3 ferestre mobile si 3 ferestre fixe s-a asigurat procentul de 17% suparafete vitrate, raportat la suprafata anvelopantei.
Mai e loc
In functie de disponibilitatile bugetare casa Popovici ar putea sa mai progreseze, in viitor, in directia eficientizarii energetice. Capitolele la care se va mai putea lucra sunt:
– Sisteme de recuperare de caldura pentru un minim de 70% din caldura locuintei.
– Folosirea energiei alternative.
– Incalzirea apei necesare prin energie regenerative.
– Folosirea de sisteme casa-smart. Iluminat cu led, sisteme de umbrire, controlul inteligent al energiei, sisteme inovative pentru încălzire etc.
Dincolo de disponibilitatea finaciara si un proiect privind respectivele dotari, vor trebui abordate in timp, pe baza exitentei in plan local, sistemele energetice alternative si utilizarea energiei regenerative. Pentu moment aceste resurse nu exista. Ca un exemplu: proprietarul inca asteptarea realizarea racordului electric.
De aceea era foarte important ca cele trei obiective mentionate mai sus sa fie atinse. Realizarea protectiilor casei, mai ales cand inca nu are nici un aport energetic, nici macar energie electrica, devine un lucru obligatoriu, pentru ca veti vedea, la un moment dat chiar am avut nevoie de incalzirea casei la interior, pentru rezolvarea unor probleme din exterior.
Prioritar: tamplariile
Si cum intotdeaua primul este cel care conteaza cel mai mult, am indraznit sa cautam raspunsuri la intrebarea “cum se monteaza tamplarile?”
Pentru ca pornind de la modul in care sunt montate usile si ferestrele, detaliile, perfomantele, caracteristicile fizice si dimensionale, vom sti cum sa le racordam corect si eficient cu sistemele termo si hidroizolante ale peretilor sau teraselor sau acoperisurilor.
Cum se monteaza tamplariile? Poti avea un raspuns scurt in doua-trei zile ( durata montajului), la circa doua-trei saptamani dupa ce ai dat comanda si ai platiti, dupa alte 30 de zile in care ai cerut ofertele, le-ai analizat, ai facut selectia lor. Discutam de un ciclu de 45 pana la 60 de zile. Depinde cat de organizat esti. Mai depinde si de aglomeratia din sezon. Dar semnalam acest lucru pentru ca e bine de stiut cum sa iti faci aceasta planificare.
O intaziere la intrebarea “cum se monteaza tamplariile” va conduce implicit la intarzieri in termele de implementare a sistemelor termo si hidroizolante ale peretilor si acoperisului sau terasei. Nimeni nu isi doreste aceste intarzieri. Mai ales cand sezonul ploilor si al zapezilor bate la poarta.
In acest episod vom vedea cum se monteaza tamplariile, iar in episoadele urmatoare afla cum se vor rezolva termo si hidroizolatiile, precum si modul in care au fost eliminate puntile termice.
Statistici si planuri pentru 2021
Vom discuta si despre statisticile fondului construit din Romania, care sunt extreme de interesante. Desi noua ni se pare ca se construieste mult in Romania, iata ca cifrele ne cam contrazi:
– Doar 7% din resedintele rezidentiale unifamiliale sunt construite intre 1991 si 2000
– Doar alte 6 procente au fost construite dupa 2000 pana in 2020.
– Dintre cele 13 procente de locuinte construite in ultimii 30 de ani, cred ca abia 5 % sunt construite corect si ca doar 2% pot fi considerate case eficiente energetic. Si s-ar putea sa fiu generos.
In acest cotext vom putea discuta ce niel de calitate au casele din fondul national construit si catre ce nivel de eficienta energetica se indreapta casele pe care le vom proiecta si construi incepand cu 2021.
Vom discuta si despre legea 372/2005, actualizata in 2019, despre standardele de case eficiente energetic, si despre pasii pentru obtinerea acestor clasificari. Pentru ca 2021 aduce intr-o mare actualitatea economia de energie, confortul, amprenta de carbon, poluarea, utilizarea resurselor regenerabile.
Un an nou ce adduce lucruri noi in domeniul constructiilor.
Sa aveti un an bun!
Arh. Viorel Plesca
Membru OAR.
Add comment