Site icon Povesti din Santier

CUM CONSTRUIM CASELELE…GRESIT?

cum-construim-casele-gresit-0

cum-construim-casele-gresit-0

CUM CONSTRUIM CASELE ....GRESIT?

CUM CONSTRUIM CASELE…GRESIT?

Am gasit exemplul cel mai elocvent despre cum construim casele…gresit aflandu-ma intrecere spreun alt santier.

Prima data mi-a atras atentia caramida cu goluri verticale.

De o calitate indoielnica. Intr-un santier oprit din executie de circa 1 an. In care nu s-au luat masuri de protectie sau de conservare.
Astfel am descoperit o caramida cu goluri verticale cu ”glazura”. ”Glazura” de 2 mm s-a desprins de corpul caramizii. Procesul va continua, fara indoiala. Sincer? nu am vazut pana acum caramizi care sa se delamineze sau sa crape pur si simplu ca niste biscuiti. Dar lumea e mare si avem timp sa mai vedem minuni.
In timp ce analizam comportamentul acestor caramizi destul de suspecte, am descoperit si alte belele. Mai grave chiar decat caramizile non-calitate.

Pot sa inteleg ca exista dificultati mari, nu numai financiare, care te pot impiedica sa construiesti o casa. Repede, eficient si cu entuziasm.
Lesne de inteles ca pe traseul executarii constructiei pot sa apara o serie de probleme. Suficient de mari. Pana la ati bloca santierul. Pana la a suspenda achizitiile si lucrarile.
Ce nu pot sa inteleg este ce te poate indemna sa construiesti casa numai si numai din greseli. Cum construim casele…gresit?

Cum tratam aceste case in care urmeaza sa locuim?

Cata inconstienta ar trebui sa existe ca sa ignori normele de baza privind siguranta in exploatare a constructiei? Cum sa construiesti case fara un sistem structural coerent?
Spun aceste lucruri deranjat nu de calitatea caramizii cu goluri verticale. Ci deranjat de prezenta nejustificata a acestor caramizi intr-un context structural. Nu au ce cauta acesta caramizi intr-un rol structural.
Spun si va prezint aceste lucruri despre o casa care nu va oferi locatarilor ei siguranta de care au nevoie. Put si simplu aceasta casa va cadea foarte usor la un cutremur mai semnificativ.
Sa ma explic. Sa va explic cum construim casele…gresit.

Structura de rezistenta este suma elementelor verticale si orizontale care preiau incarcarile si le transmit catre pamant.

”Echipa structurala” poate fi formata de la caz la caz din blocuri de fundare, stalpi, grinzi, plansee, pereti portanti, diaframe, capriori, clesti, popi. Fiecare dintre aceste elemente, separat si apoi impreuna, ar trebui sa preia toate acele incarcari. Greutatea proprie a constructiei. Greutatea locatarilor. Greutatea mobilierului si a tuturor lucrurilor din case. Greutatea apelor meteorice si a zapezilor. Fortele vanturilor si, nu in ultimul rand, fortele seismice.
Are ceva de lucru aceasta structura de rezistenta.

Si chiar daca nu stii, cu putina grija si respect afli ca exista zona seismica in România. Afli ca trebuie sa depui un proiect pentru autorizare. Afli si ce trebuie sa contina proiectul. Inclusiv specialitatea ”rezistenta structurala”.
Iar ca lucrurile sa fie tinute sub un control, adica sa construiesti casa visata la bugetul proiectat, va trebui sa respecti in executie proiectul respectiv. El proiecteaza in realitate toate visurile tale.

NU scrie nicaieri cum construim case…gresit. Dar scrie in atatea locuri despre ce trebuie facut ca aceste case sa iasa bine, incat ma minunez ca mai exista oameni care isi fura singuri caciula.

Revenim la structura.

Abordam 2 tipuri de structuri clasice. Cele mai comune, cele mai des intalnite. Structurile din zidarii portante. Si structurile in cadre

Structura din zidarii portante.

Cladirea este realizata si sustinuta de ziduri din caramida plina, solide. Grosimea unei zidarii portante este de minim 25 cm si poate ajunge si la 50 cm in unele cazuri. Aceste ziduri sunt rigidizate, fortificate de elementele structurale de beton: plansee si grinzi de centura din beton armat. Zidurile transmit catre fundatii toate incarcarile.
La cladirile cu zidarie portanta dimensionarea si impartirea spatiilor este foarte stricta. La fel si suprapunrea golurilor pentru usi si ferestre. Exista chiar si limitari ale deschiderilor dimensionale. Acestea sunt de maxim 6 m. In situatiile cand s-au dorit deschideri mai mari zidariile portante au primit un mic sprijin. Acesta s-a manifestat sub forma unor ”stalpisori” din beton, cu o armare slaba, si agrafe de ancorare in zidarie, care se toarna la intersectia zidurilor, intre zidurile deja executate, pe doua sau trei laturi, si cofrajele executate la santier. Pentru o buna ancorare stalpisorii se toarna printre caramizile cu rosturi corect tesute. Se asigura astfel o buna conlucrare intre acesti ”samburi” si zidarie.
Structurile din zidarie portanta nu permit reamodelari, re-compartimentari de spatii. Peretii nu pot fi demolati si relocati. Se distruge un sistem tip fagure. Cladirea intra intr-un dezechilibru. Si aflam cum construim casele…gresit, sau cum le exploatam gresit.

Sistemul structurilor in cadre din beton armat.

Omenirea a progresat. A dorit deschideri mai ample si a prelucrat mai mult sistemul trilitic, dezvoltandu-l cu cadre din beton armat sau structuri metalice . Orice sistem in cadre asigura transmiterea tuturor incarcarilor catre pamant prin fundatii. Nu necesita suprapuneri identice ale peretilor de compartimentare si ale golurilor. Asigura deschideri cu mult mai mari decat cei 6 m de la zidariilor portante. Asigura inaltimi ale cladirilor mai mari decat in cazul zidariilor portante. Permite o flexibilizarea a spatiilor, modificari in timp ale functiunilor, re-compartimentari.

In mod normal putem intalni doua tipuri de structuri la case, la imobile rezidentiale.
1. Structuri de zidarii portante. Cu caramizi pline. Si cu stalpisori sau ”samburi” din beton, slab armat si ancorat cu agrafe metalice in zidarie. L-i se spune stalpisori pentru ca pot fi mai subtiri (maxim 25-30cm) decat stalpii din beton armat de la sistemele structurale in cadre ( minim 40 x 40 cm)
2. Structuri in cadre. Cu zidarii de umplutura, sau compartimentari usoare. Din blocuri ceramice: caramizi normale, cu goluri verticale, sau alte blocuri ceramice. Sau alti pereti de compartimentare din panouri simple sau compuse. In cazul acestor structuri in cadre zidariile sunt construite intre cadre, dupa executarea in intregime a acestora.

Usor de remarcat si de diferentiat cele doua sisteme. In piata nu prea mai intalnim peretii clasici din zidarie portanta. In primul rand datorita manoperelor lungi si costisitoare. In al doilea rand datorita lipsei de flexibilitate a spatiilor si a suprafetelor mici ale acestor spatii.
Dar intalnim cadrele cu panouri din zidarie de caramida cu goluri verticale. Ceea ce este o solutie corecta.


CORECT = CADRE DIN BETON ARMAT + ZIDARIE DIN CARAMIZI CU GOLURI VERTICALE


Mai intalnim caramizi cu goluri verticale utilizate ca si cum ar fi caramida portanta, ”imbunatatite” structural cu ”samburi” sau ”stalpisori” din beton. Ceea ce este o solutie incorecta. Pentru ceva ”putin mai ieftin” oamenii se mint singuri. Se pun in pericol si se intrec in a-si construi case intr-un mod total nesigur si gresit.


INCORECT= STALPISORI DIN BETON + ZIDARIE DIN CARAMIZI CU GOLURI VERTICALE

”Cum construim case…gresit” este un semnal de alarma. Si este cu atat mai important cu cat acest curent este foarte amplu.
Nu sunt multi care vor sa il opreasca. Unii din nebagare de seama. Altii din zgarcenie. Altii din interes. Cu certitudine se vor lua masuri. Dar numai dupa un cutremur semnificativ. Si numai dupa ce vor cadea case si vor fi victime.
Si asta in principla datorita lipsei controlului. Inspectiilor. Cre sa indeparteze pericole, sa schimbe apucaturi si mentalitati ieftine cu amezi ustoratoare si prezenta nemijlocita prin santiere. Legislatie avem. Cand oare o vom aplica?

Doar dupa ce vor muri oameni?

Arh. Viorel PLESCA
Membru OAR

Exit mobile version