CUM SALVĂM O TERASĂ COMPROMISĂ ? Aceasta este o întrebare frecventă în zilele noastre. S-a golit țara. Ne-au plecat cei mai buni oameni: zidari, faianțari, tâmplari, arhitecți, doctori, profesori, avocați.
Cu cine construim?

Păi construim cu cine a mai rămas. Dar asta nu însemnă întotdeauna că sunt pricepuți, că știu meserie, că vor face lucru de calitate. Aș spune chiar că și aici trebuie să vă asumați riscuri. Puteți diminua riscurile. Puteți cere o bună recomandare ( de la prieteni, cunoscuți, poate chiar alți meseriași). Puteți cere referințe si chiar vă recomand să mergeți să vedeți lucrarea sau lucrările. Faceți orice considerați că este necesar pentru a construi corect, calitativ, nu neapărat ieftin, dar sigur: că duce lucrarea până la capăt, că nu fură la materiale, și multe altele. Orice verificare nu strică. Iar dacă se pișcă niște orgolii veți ști din prima că nu e omul Dvs.  Asta ca să nu ajungeți să vă întrebați: Cum salvăm o terasă compromisă?

Ca să nu spun că în conformitate cu legea lucrările în regie proprie sunt interzise și că ar trebui să aplelați la o firmă de construcții. Dar și acolo riscul este prezent, doar că poate fi acoperit cu contract, cu garație de bună execuție, și e mai ușor de verificat.

Una peste alta ai pornit la treabă, lucrarea ajunge la final și te pomenești cu banii cheltuiți și cu o terasă greșit executată, cum a pățit și Ștefan, personajul articolului nostru. Care se tot întreba: Cum salvăm o terasă compromisă?

Terasa ”inversată”

La prima ploaie după pozarea șapei și instalarea hidroizolației Ștefan s-a trezit ca terasa acumulează apa spre ușile dormitoarelor, în loc să o evacueze spre garguie . Am avut o discuție despre ce era de făcut.  Așa că a trebuit să adoptăm o soluție care să salveze terasa. Pentru asta ar fi trebuit să radă tot ce era pus greșit. Și să o ia de la capăt.
”Voi face orice să salvăm o terasă compromisă, dar nu să demolez ceea ce am făcut” a zis Ștefan.

O soluție corectă?

Este cea la care am și ajuns: pastrarea completă a existentului și continuarea lucrărilor peste, suprapus:

– turnarea unei șape noi, aditivată cu Sika Latex si fulgi din polipropilena, cu o pantă de 1% corectă, cu scurerea către garguie
– realizarea unui strat hidroizolant din Sikabond T8 ( strat 1), aplicat cu letiera peste șapa întărită și uscată
– pozarea gresiei pe un pat adeziv din Sikabond T8 ( strat 2). Stratul 2 aplicat cu gletiera dințată
-sigilarea rosturilor gresiei cu Sikaflex 11FC.

Cu un buget bun și cu multă grijă în execuție am reusit să salvam o terasă compromisă.

Fișa tehnică și sfatul corect.

Invățând despre proprietățile materialului din fișa tehnică a producătorului, nu din scurtele descrieri de pe internet, și ascultând sfaturile venite dintr-o bogată experință, împreună cu Ștefan am reușit să salvăm o terasa compromisă.

Rețineți!

Nu veți reuși să salvați toate greșelile din șantier. Iar ca să reușiți, acolo unde este posibil, trebuie sa fiți pregătit financiar, pentru că, după cum bine știți, GREȘELILE COSTĂ!

Vă doresc o bună luare aminte și vizionare placută!!!!

Arh. Viorel Pleșca

Membru OAR

 

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!