CUM MONTĂM TÂMPLĂRIILE?          

„Cum montăm tâmplăriile?” este o intrebare pe care, teoretic, ar trebui sa și-o pună doar profesioniștii.
Nu îmi imaginez azi că poți comanda executarea unor ferestre ( geamuri + rame +accesorii). Că ți le livreaza cineva acasă. Iar tu îl trimiți la plimbare. Că apoi scoți bormașina, ciocanul și alte scule. Că alergi prin vreo șapte magazine să cumperi tot felul de accesorii. Că apoi, cu mult entuziasm, te apuci de montaj. Și că la sfârșitul lucrărilor iți și iese. Perfect.

Dar poate fi o intrebare pe care și-o poate adresa oricine. Căutând răspunsurile nu veți face altceva decât să vă puteți descurca cu ușurintă în dialogul cu profesionistii.

IMPLICARE RESPONSABILĂ

”Cum montăm tâmplăriile?” este o întrebare cel mult pentru bricoleuri.
Trebuie ca există un iubitor, doi, de astfel de bricolaje. Pasionat. Experimentat. Cunoscător.
În general discutăm de un pachet complet. Furnizor de produse și de servicii. De montaj și de mentenanță.
Dar adresăm întrebarea ”cum montăm tâmplăriile?” în ideea că va trebui să parcurgeti un întreg proces pentru a răspunde la această întrebare. Iar parcurgerea acestui proces o veți face doar în beneficiul Dvs. În contul unei funcționări corecte a casei în care locuiți sau veți locui.
Punem această întrebare pentru a vă atrage atenția asupra unor lucruri interesante. Importante pentru sănătatea Dvs. și pentru perfomanța energetică a locuinței Dvs.
Nu am putea discuta de o anumită performanță, atingerea unui anumit nivel de satisfacție, dacă am lăsa totul la îndemâna altora, fără să ne implicăm reponsabil.
Raspunsurile la ”Cum montăm tâmplăriile?” pot fi doar pașii pe care i-ați avea de urmat pentru a vă asigura că veți beneficia de produse și lucrări de calitate.

ETAPELE

– Incepe cu studierea pieței pe internet, pe Facebook, cu întrebări pe grupuri specializate în constructii: care e cea mai bună tâmplărie? Rareori întreabă cineva care e cel mai bun geam. De menționat că suprafața de transfer termic este net în favoarea geamului. Pe acolo trece frigul sau căldura. Cel mai mult și cel mai ușor. Coeficientul de transparență a geamului, de transfer termic, de siguranță anti-efractie, de protecție solară sau la radiația UV, coeficientul de izolare acustică sunt chiar mai importante decât proprietățile tâmplăriei în sine. Dar, cum puteți vedea, nu îi preocupă pe prea mulți benficiari.
Urmează apoi comunicarea proiectului și măsurarea. Nimeni nu se bazează pe precizia execuției în șantier, după cotele din proiect. Probabil că au auzit că unghiul drept nu s-a inventat în natură.
– Urmează ofertarea și selecția furnizorului de produse, servicii și…..(mai rar) garanții.
– În general clienții fac evaluarea ofertei cam așa: în proportie de 93,62 % după preț, o felie de 3,38% după termenul de livrare, mai ales dacă te prinde cu iarna la ușă, și abia un 3% prăpădit intră la evaluarea tehnică. Ca marja de eroare din sondajele sociologice. Cu plusuri sau cu minusuri.
– După ce am primit oferta tehnică și comercială ar trebui să ne documentăm puțin pentru o bună apreciere și evaluare a ofertei. Rame, geamuri, feronerie, partea de accesorii, manopere, termene, garanții.
Nici nu bănuiți cât de lungă este lista acestora și cât de importante sunt fiecare dintre ele, la rândul lor.
Iată ce ar trebui să știți, să aflați, să vă documentați, încă dinainte de a vă pune intrebarea ”Cum montăm tâmplăriile?”

DESPRE GEAMURI

– Geamul izolant bi-pan sau tri-pan este umplut cu aer sau gaze rare? Gazele rare fiind mai stabile și mai uscate decât aerul măresc coeficientul de izolare termică și acustică. Asigură un comportament geometric constant al ferestrelor sub influența factorilor însorire și temperatură. Mai ales dacă injecția gazelor rare este executată industrial, conform.
– Pe ce rame se montează foile de geam? Metalice, din plastic sau din lemn? În funcție de acest detaliu discutăm de diferențe de transfer termic și de armonizarea performanțelor energetice a pieselor din ansamblu ușă sau fereastră.
– Cu ce fel de adezivi se etanșează cantul geamului izolant? Ce garanție se oferă? Care este durata de viață? Ce modul de elasticitate are etanșeitatea?
– Sunt foile de geam diferite intre ele? Cel puțin ca grosime ar trebui să fie. Grosimile diferite ale foilor de geam conduc la o mai bună izolare acustică, atenuând, în „echipa”, lungimile de undă, frecvențele de vibrație la diferitele unde sonore ale spectrului. Riscul de rezonanță a foilor de geam cu aceeași sectiune este exclus, ca și faptul că se pot trasforma, mai ales în cazul suprafețelor mari, în membrane vibrante.
– Dimensiunile secționale ale celor două camere ( cu aer sau gaze inerte) dintre foile de sticlă sunt diferite? Ar trebui să fie, dacă vrem să aplicăm principiile descrise mai sus.
Până aflăm ”cum montam tâmplariile?” v-am dat o listă de subiecte despre ansamblul de geam izolant, care sper să vă pună puțin pe gânduri.

DESPRE RAME

– Din ce materiale sunt executate și ce factor de conductibilitate termică le caracterizează?
– Ce dimensiuni au aceste rame? Un minim de 68 mm este de preferat.
– Din ce materiale sunt executate garniturile de etanșare? Preferabil din cauciuc sau silicon neutru. Important este chiar și profilul acestor garnituri, modul în care ele evacuează apa.
– Nu ar trebui să ne preocupe numai aspectul: culoarea sau textura materialului. Fie el aluminiu, PVC sau lemn. Ci și comportamentul acestora. Mă refer la coeficientul de contracție-dilatație și lucrul mecanic efectuat în regim de temperatură. Dar deja intru pe un domeniu extrem de sensibil: durata de viață și garanția.
– Un detaliu foarte important este calitatea șuruburilor de fixare, modul în care acestea sunt protejate impotriva coroziunii, atestat prin certificatul de calitate al producătorului. Cel mai important este să fie utilizate în toate locurile recomandate de producător, să nu lipsească. Să nu facem economie sau să le ”pierdem”.
– Trebuie să abordăm cu curiozitate toată feroneria. Ce mecanisme de închidere și reglare sunt utilizate? Cât de calitative sunt acestea? Ce garanții au? Cum și pentru ce defecte se aplică aceste garanții?
– Cum functioneză canalele de evacuare a apei din condens? Canalele sunt aparente sau ascunse? Cât de ușor ar putea fi curățate?
– Ramele se monteaza în socluri, în baze? Sau direct in pereți? Cu cadre sau precadre? Cu ce tip de fixări mecanice? Sau cu tip de adezivi?
Nu este lipsit de importanță cum montăm tâmplăriile acestea și nici modul cum sunt interconectate cu pereții sau cu glafurile sau solbancurile. Grija cea mai mare după izolarea termică este evacuarea apei din precipitații și din condens.

DESPRE TOCURI

– Ar trebui sa fim preocupati și de sistemul de etansare interior-exterior al tocurilor,cu garniturim cu benzi sau cu folii autoadezive sau folii tencuibile.
– Ce tipuri de colțare se folosesc, astfel încât la aplicarea stratului de adeziv cimentos al termosistemului să se asigure rigurozitatea și precizia detaliului, precum și încastrarea în perete sau termoizolație, gradul de izolare și modul de evacuare a apei.
– O atenție trebuie acordată și sistemelor de fixare structurale, deoarece ferestrele sunt grele. Sticla are o greutate specifică mare: 2200-2600 kg/mc. Prin prisma acestor greutăți detaliile de fixare devin extrem de importante. La fel ca și calitatea balamalelor.


DEPRE ACCESORII

– Pe lângă toate cele de mai sus devin importante și sistemele de etanșare și adevizii utilizați.
– Solicitați fișele tehnice și certificatele de calitate pentru adezivii utilizați. Asigurați-vă ca sunt de calitate, că rămân permanent elastici, că sunt rezistenți la radiația UV. Că își păstrează elasticitatea în regimul de temperaturi din zona în care veți locui.
– Benzile de etanșare autoadezive, atât pentru ferestre, cât și pentru uși devin importante prin sarcinile multiple pe care le au: împiedică curenții de aer, praful și apa să pătrundă la interior. Benzile sunt produse în diferite tipodimensiuni adaptabile și selectabile pentru detaliile respective, de la grosimi de 1 mm până la 7 mm, trebuie sa fie rezistente la radiația UV și să functioneze corect, să își păstreze elasticitatea și adezivitatea la temperaturi cuprinse între -30ᵒC si +80ᵒC niște ani buni de zile. Modul in care se pot schimba în timp ar putea sa devină un alt criteriu în alegerea pe care o faceți.
– Modul în care pot fi aplicate pentru protejarea umpluturilor cu spumă poliuretanică.

KNOWLEGDE

Un bricoleur ar putea să fie interesat de toate aceste aspecte și să le cunoască foarte bine. Cu siguranță va ști cum montăm tâmplăriile. Dar câte ferestre va monta el?
Devine evident faptul că tâmplăriile, ușile și ferestrele, montajul și întreținerea acestora impun un capital de cunoastere foarte amplu. O adevărată școală de meserie.
Devine evident că trebuie să ne lăsăm în seama contractorului sau a subcontractorului. Dar nu în proportie de 100%.
Trebuie să ne implicăm, să întrebăm, să ne documentam.
De ce oare?
Pentru că schimburile de temperatură se produc mai cu seamă în zona ușilor și a ferestrelor, și nu neapărat când acestea sunt deschise. Pe aici aruncăm caldura afară din casă. Pe aici pierdem din eficiența energetică. În mod special dacă nu sunt montate corect, dacă nu se închid bine și dacă sistemele de etanșare nu funcționează corect.

Dacă v-ați asigurat că toate cele de mai sus se înscriu în opțiunile Dvs. și că au fost executate corect înseamnă că ar trebui să fiți multumit de raportul calitate-preț pe care l-ați ales.
Daca nu, ce se poate face?

REMEDII

Dacă aveți o listă întreagă de răspunsuri negative la intrebarea ”cum montam tâmplăriile?” ar trebui să căutați remediile.
Totul poate începe cu o diagnosticare. Se poate face o testare „blower door”. E o testare care poate identifica zonele de neetașeitate, cât și impactul lipsei de etanșeitate asupra construcției, influența acesteia asupra confortului de locuit, mai ales cel termic.
Acest test, conjugat cu testul de termografiere, ar putea să vă spună multe lucruri despre cum functionează casa Dvs. din punct de vedere al eficienței energetice. Ce e mai important însă este că în urma acestor testări evaluatorul poate și trebuie sa recomande soluțiile de optimizare energetică. Iar în urma recomadărilor sale se pot întocmi proiecte tehnice pentru sporirea confortului. Asta dacă nu ați apucat sa aveți un proiect încă de la începuturi.
Am luat legătura cu dl. Ing. Vlad Ciobanu, de la firma Zecaph Consult SRL și l-am întrebat cât ar putea costa o astfel de evaluare: termografiere și ”blower door test”. O sumă care poate începe de la 500 de euro nu mi s-a părut prea mare. Dacă ținem cont de o posibila amortizare a costurilor într-un an de zile ar putea să fie chiar OK.
Dacă ținem cont și de alte neajunsuri ce pot exista, cum sunt punțile termice, condensul, capilaritatea și igrasiile ce pot apare, se pot instaura și pot distruge construcția și sănătatea locatarilor.
Cred cu convingere că merită să acordați atenție și unor astfel de proceduri de testare, mai ales ca unele deficiențe ar putea fi remediate chiar în perioada de garantie, înainte de semnarea procesului verbal de terminare a lucrărilor. Adică fără costuri suplimentare.

PROIECTUL?

Oricum înainte de a vă pune intrebarea ”cum montăm tâmplăriile?” nu ezitați să vă consultați cu arhitectul, semnatarul proiectului casei Dvs.
Să îi cereți recomandări cu privire la selecția furnizorului, tipurile de rame, geamuri și accesorii pe care să le implementați, împreună și responsabil, în proiect.
Iar dacă nu aveți un proiect, un arhitect, și ați intâmpinat o serie de probleme cu casa, ei bine atunci nu ezitați să vă căutați arhitectul. Arhitecți există și prin profesia lor, prin experința lor vă pot ajuta, mai mult ca sigur contra cost, să aveți case mai bune, mai frumoase, mai confortabile, mai eficiente energetic. Fie la case noi, fie la cele vechi!!!

Arh. Viorel Pleșca
Membru OAR

          

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!