STRUCTURI METALICE TIP „FRAME”
Mai sunt probleme de adaptare a unor termeni tehnici din limbi straine în limba română, dar nu stăm să dezbatem acum, ci trecem la treabă, preluând terminologii și adaptându-le la limba și înțelegerea noastra.
Cuvântul „frame”, nu este cu mult mai muzical decât cuvântul „cadru”, doar poate mai puțin comunist. Ei bine, „frame” ne bântuie grav zilelele acestea. El nu putea ocoli lumea construcțiilor, este în această zonă încă din vremea dolmenelor și a triliticului, dar iată că azi ne conduce și în lumea metalului.
„Light Steel Frame” (LSF) se poate traduce în „structură ușoară din cadre de oțel” și se referă la o structură metalică ușoară, alcătuită din profile cu pereti subțiri, din tablă zincată, profilată la rece.
Soluția a fost adoptată pe la 1850 și primele aplicații au fost întâlnite în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.
La noi a fost dezvoltată relativ cu frâna de mână pusă, cu aplicabilitate mai mare spre „rezidential” decât spre „industrial” deoarece industriile trebuiau sa fie mari, nu-i așa? Această soluție nu prea a fost popularizată, dar asta nu înseamnă că nu este o soluție tehnică perfomantă. Acum aveți ocazia sa aflați mai multe detalii, amănunte, unele chiar uimitoare.
Unii dintre promotorii și dezvoltatorii sistemului, în România, este romehoME. Cu echipamentele și utilajele din dotare romehoME poate procesa foi de tablă cu grosimi cuprinse între 0,6 si 2,0 mm, cu lungimi până la 12,00 m, pe care le transformă în structuri metalice de tip ”frame” pentru toate segmentele de construcții: rezidențial, industrial, comercial, sănătate și altele. Aceste structuri pot fi montate direct pe șantier sau prefabricate. Nu de puține ori, pentru optimizarea timpilor de lucru și reducerea costurilor logistice, putem întâlni soluții mixte în care elementele prefabricate de tip panouri pot fi aduse direct la șantier, montate pe poziție și apoi solidarizate, rigidizate cu elemente montate manual.
Prin procesarea foilor de tablă se pot obține profile structurale și nestructurale.
Iată mai jos, telegrafic, ce tipuri de construcții sau ce tipuri de elemente constructive se pot executa cu aceste structuri metalice din profile cu pereti subtiri, din tabla zincată, profilată la rece:
GABARITE
- Greutatea specifică a structurilor metalice de tip „frame” G = 40-60 kg/mp,
- Se pot configura clădiri cu înălțimi H= 12-15 m, având un parter și 2 niveluri (P+2E),
- Înălțimea dintre două planșee h= 3,60-4,00 m,
- Deschiderile uzuale dintre 2 pereți D= 6,00-8,00 m,
- Deschiderea uzuală a golului de tâmplărie l= 4,00 m,
- Consolă realizată din structura planșeului c=1,20 m,
- Panta acoperișului u= 5ᵒ-90ᵒ.
ELEMENTE CONSTRUCTIVE
FUNDAȚIILE
- Se pot realiza din beton armat, ca grinzi continue sub pereți, ce pot fi adaptate la terenuri dificile prin ploți forați,
- Fixările structurii metalice pe blocurile de fundare se pot realiza prin intermediul unei „tălpi” metalice de tip C, cu bride metalice, dublate de ranforse tip colțar, la toate colțurile casei, asiguratoare împotriva smulgerii la vânt.
- Acest tip de fundații poate reduce consumul de beton cu până la 40%, comparativ cu fundațiile construcțiilor obișnuite.
PEREȚII
- Pot fi realizați în următoarele tipologii: pereți de exterior, de interior, atice, fațade,
- Pereții de exterior se realizează din profile tip U/C, grosimea tablei de 1,5 mm, lățimea elementului de 160 mm,
- Pereții de interior se realizează din profile tip U/C, grosimea tablei de 1,5 mm, lățimea elementului de 100, 120 sau 160 mm,
- Fixarea profilelor se realizează cu șuruburi autoforante, 4 șuruburi/nod,
- Pentru izolarea pereților se pot utiliza toate tipurile de termosisteme, inclusiv fațade ventilate,
- Materialele termoizolante pentru pereții interiori sunt fibrele celulozice injectate sau panourile din vata minerală, iar pentru pereții exteriori: injecții de fibre celulozice, panouri de: vată minerală, PIR, polistiren expandat (EPS); polistiren extrudat (XPS),
- Închiderea structurii metalice se realizează cu panouri tip OSB3 grosime 15 mm, recomandabil pe ambele fețe,
- Permit o adaptare extrem de ușoară a semi-structurilor și panourilor din gips-carton.
PLANȘEELE
- Se realizează din profile U/C grosimea tablei de 1,5 mm, înălțimea elementului de 200-300 mm,
- Fixarea profilelor se realizează cu șuruburi autoforante, mereu aceleași 4 suruburi/nod,
- Se pot utiliza și plăci ușoare din beton sau șapă turnate în cofrajul pierdut din panouri de tablă cutată.
ACOPERIȘURI, TERASE, BALCOANE
- Se pot realiza acoperișuri din șarpante metalice sau din lemn, cu orice tip de învelitoare,
- Se pot obține balcoane, loggii, terase circulabile sau necirculabile.
AVANTAJE COMPETITIVE
- Un timp de execuție redus 60-90 de zile, cu procedee uscate de execuție (80-90%),
- O greutate redusă a întregii construcții: structura 50 kg/mp, finisaje și instalații cca. 70 kg/mp, cu un total de doar 120kg/mp,
- Rezistența și stabilitatea în timp, comportament excepțional la cutremur,
- Pecizie mare în execuție, eliminarea abaterilor de montaj, minimizarea consumului de materiale,
- Rezistența la umiditate și coroziune,
- Produs prietenos cu mediul prin minimizarea deșeurilor și capacitatea de reciclare, spații minimaliste pentru organizarea de șantier,
- Cea mai buna opțiune pentru construcțiile eficiente energetic, poate susține orice concept: NZEB, CASE PASIVE, CASE ACTIVE, SMART HOME, MULTICONFORT. Se pot utiliza toate tipurile de termoizolații și toate tipurile de finisaje interioare și exterioare. Toate acestea încadrându-se cu succes la clasa ”construcțiilor ecologice”.
- Raport calitate/pret/timp: EXCEPTIONAL.
Arh. Viorel Pleșca
Add comment